light, zero & sugarfree

Hej hej!
Jag skulle vilja börja dricka cola zero, eller eventuellt suagarfree redbull eller vad det heter. Men har en fråga:

Är inte Cola zero lika onyttigt som vanlig cola? Det kanske inte innehåller lika mycket kcal, men sötningsmedlet. Blir man inte tjock av det också? Och tänderna, blir inte dom dåliga? Det känns som att jag går in i en fälla om jag börjar dricka Cola zero. Kan inte du göra ett inlägg om fördelar och nackdelar med Cola zero? Och är sugarfree redbull också bra? :)
Kram-Kim


Först och främst kan överdriven läskkonsumtion leda till frätskador på tänderna. Detta eftersom cola har ett lågt pH-värde som kan göra att tandemaljen löses upp. Därför är det bättre att inte ta små klunkar då och då av läsk, utan att istället konsumera hela drycken vid ett enda tillfälle. Detta gäller oberoende av vilken produkt du väljer att konsumera.


I båda ovanstående fall finns det inget som förespråkar att den ena sortens Coca-Cola skulle vara bättre än den andra.


Vad gäller kalorier däremot finns det betydande skillnader mellan de olika alternativen. En 33 cl burk Coca-Cola original ger cirka 139 kcal. Om du dricker en burk Coca-Cola per dag har du nästan konsumerat 1000 extra kalorier vid slutet av veckan. Coca-Cola Light respektive Zero däremot ger endast ca 1.4 respektive 1.0 kalorier per 33 cl burk.


Vad gäller sötningsmedel använder sig Coca-Cola av aspartam och acesulfam-K. EUs rekommenderade högsta dagliga dos för aspartam är 40 mg per kilogram kroppsvikt. Detta innebär att en vuxen person på 70 kg har ett rekommenderat maxintag på 2800 mg aspartam per dag. Samtidigt är den högsta tillåtna mängden aspartam i läsk 600 mg/L.


Coca-Cola Light innehåller 390 mg/L aspartam. Coca-Cola Zero innehåller 240 mg/L. En vuxen person som väger 70 kg kan alltså dricka ca 7 liter Coca-Cola Light eller 11.5 liter Coca-Cola Zero innan denne kommer upp i det rekommenderade dagliga maxintaget av aspartam. Coca-Cola innehåller inget sötningsmedel men däremot socker motsvarande ca 10 sockerbitar. Gällande acesulfam-k innehåller både Light och Zero 100 mg/L, vilket är långt under den övre tillåtna gränsen på 350 mg/L för läsk.


Sammanfattningsvis finns det egentligen inget alternativ som är bättre än det andra ur hälsosynpunkt eftersom inget av alternativen tillför någon näring till kroppen. Om man vill undvika ett onödigt intag av tomma kalorier är Coca-Cola Zero att föredra eftersom det innehåller en mindre mängd sötningsmedel än Coca-Cola Light och nästan inga kalorier.


sötningsmedlet kan däremot leda till att du blir mer sötsugen. Och bara vill ha mer och mer saker efteråt, jag har däremot aldrig känt det.


Man går inte upp av en dricka som innehåller noll energi som cola light, cola zero eller redbull sugarfree innehåller. ingen energi - ingen viktuppgång.

 

Du kan söka om fakta om sötningsmedlerna om du vill, som kan ge bieffekter med mera.
sötningsmedel som är i heter bland annat Aspartam.


hinner inte skriva mer just nu, hoppas lite var till hjälp. kan göra ett bättre inlägg om det senare!


Kommentarer
Postat av: J

Åh, vad bra inlägg! :) Visste egentligen det "grundläggande/viktigaste" svaren men att gå mer specifik var bra. :)



Överallt jag sökte på skillnad med sötningsmedel, vilket som var bäst osv (till en hemkunskapsuppgift) stod det mest att det inte är bevisat att man blir tjockare/går upp i vikt av sötningsmedel däremot kan ditt sötsur bli större/dricka (i detta fallet) mer av cola zero än du skulle gjort med vanlig cola.

Kram!

2012-04-15 @ 16:13:11
Postat av: Kim

Hejsan hejsan!



Ååå tack för ett superinlägg! Blev nästan förvånad över att du lagt så mycket tid på det, tack en gång! ^^



Kram-Kim <3

2012-04-17 @ 10:53:44
URL: http://measurement.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0